Gangguan Seksual

TIP-TIP CARA KATAKAN “HENTIKAN”

stop-harassment

Berikut adalah beberapa cara yang berbeza yang anda boleh berkata “berhenti”:

 • “Apabila anda lihat saya seperti itu, saya berasa benar-benar tidak selesa. Saya meminta anda untuk berhenti. “
 • “Saya berkata ‘tidak’ sebelum apabila anda bertanya saya, dan saya tidak akan mengubah fikiran saya. Jika anda tidak berhenti, saya akan perlu memberitahu bos (atau pengurus, guru, dan lain-lain) tentang hal itu. “
 • “Saya akan membuat laporan jika anda menyentuh saya (bercakap dengan saya, mengatakan bahawa, dan lain-lain) lagi.”
 • “Ya, saya mempunyai rasa humor. Tetapi apa yang anda katakan tidak jenaka – ia gangguan seksual. Jika anda tidak berhenti, saya perlu bercakap dengan bos kita (pengurus, pokok, dan sebagainya). “

Ingat, gangguan seksual bukan salah anda.

Jangan takut untuk bersuara!

GANGGUAN SEKSUAL (FAQ)

Apa yang boleh saya lakukan jika saya dibuang kerja oleh syarikat apabila saya mengadu tentang gangguan seksual?
Jika anda diberhentikan kerana anda menyuarakan bantahan terhadap kejadian itu, anda perlu menulis surat ke Jabatan Perhubungan Perusahaan dan memfailkan aduan dalam masa 60 hari. Kami menggalakkan mangsa gangguan seksual untuk bersuara, supaya  dengan sokongan yang cukup dan bukti, kerajaan akan memasukkan kes ke dalam undang-undang dan dasar-dasar yang bersesuaian terhadap gangguan tersebut.

Bagaimana pula jika saya perlu meletakkan jawatan kerana keadaan telah menjadi sangat tidak baik?
141988-bigthumbnailJika anda meletakkan jawatan kerana keadaan menjadi begitu buruk, ini dipanggil “pemecatan konstruktif” dan anda boleh mengambil tindakan untuk ini juga, tetapi anda perlu dapat membuktikan bahawa anda telah mencuba pelbagai cara untuk mendapatkan gangguan tersebut dighentikan. Ia adalah penting bahawa anda menyatakan sebab anda terpaksa meletakkan jawatan  di dalam surat perletakan jawatan anda.

Kemudian, anda boleh pergi ke Jabatan Perhubungan Perusahaan di negeri anda dan memfailkan aduan dalam masa 60 hari. Jabatan akan berperanan sebagai pengantara di antara anda dan majikan anda – ini adalah di mana semua dokumentasi dan bukti berkenaan kejadian ganguaan sexual tersebut yang anda telah menyimpan (seperti laporan perubatan, surat daripada kaunselor, memo kepada majikan anda, surat perletakan jawatan anda menyatakan bahawa anda ditinggalkan kerana kejadian itu) akan menjadi sangat penting. Jika penyelesaian tidak dapat dicapai, Kementerian Sumber Manusia akan boleh membuat keputusan sama ada kes anda akan dirujuk kepada Mahkamah Perusahaan untuk penyelesaian.

Jika saya membuat laporan polis, undang-undang yang mana yang boleh digunakan oleh  pihak polis atau penggunaan pendakwaan untuk mendakwa pesalah di mahkamah?
Walaupun tidak ada undang-undang khusus mengenai gangguan seksual, terdapat beberapa seksyen dalam Kanun Keseksaan (Undang-undang Jenayah) yang polis boleh menggunakan untuk menangani keadaan gangguan seksual, seperti:

 • Seksyen 354: Serangan atau penggunaan kekerasan jenayah dengan niat untuk gangguan kesopanan.
 • Seksyen 377D: Penghinaan terhadap kesopanan.
 • Seksyen 509: Perkataan atau isyarat yang bertujuan menghina maruah seseorang.

Kami menggalakkan mangsa untuk membuat laporan polis supaya penyiasatan yang perlu boleh dilakukan. Berdiam diri bermakna tiada sebarang tindakan yang akan diambil sama sekali untuk menangani situasi itu.

Adakah hanya wanita yang mengalami gangguan seksual?
Tidak. Namun, kebanyakan kes ganngguan seksual melibatkan lelaki yang mengganggu wanita. Hanya beberapa lelaki sahaja yang diganggu. Kadang-kadang, wanita juga mengganggu wanita lain.

070709_grab_hmed_3p.grid-6x2

Bagaimana anda tahu jika tingkah laku seksual adalah “tidak diundang”?
Jika anda dapat merasa bahawa seseorang berasa tidak selesa atau malu dengan apa yang anda lakukan, maka ia mungkin adalah tingkah laku yang tidak diingini. Jika tingkah laku  tidak mendapat galakan, ataupun orang tersebut  bermula untuk mengelakkan anda atau menjadi emosi yang bermasalah, ini adalah tanda-tanda bahawa perhatian adalah tidak dialu-alukan. Sesorang  tidak perlu menyatakan dengan jelas, “Tidak”.

Hanya satu jenaka tidak boleh menjadi gangguan seksual,  boleh ia?
Walaupun satu jenaka semata-mata tidak mukin merupakan gangguan, ia boleh menyumbang kepada “persekitaran bermusuhan”. Dalam keadaan ini, soalan itu akan menjadi sama ada “orang yang munasabah” akan merasa menyakitkan hati. Dalam kes-kes benar-benar serius, satu kejadian tunggal  boleh mewujudkan “persekitaran bermusuhan” yang begitu kesat dan menakutkan ia mengganggu keupayaan seseorang untuk bekerja atau belajar. Sebagai contoh, majikan mencadangkan kepada pekerja bahawa kedudukannya akan terpengaruh oleh sama ada dia  membenarkan gangguan seksual.

Bagaimana lelaki boleh membantu menghentikan gangguan seksual?
Jika kamu diganggu, berikut adalah beberapa cara anda boleh menghalangnya:

 1. Berkongsi maklumat ini dengan orang lain.
 2. Menyokong orang yang anda mengenali yang sedang  menghadapi masalah ini. Galakkan mereka untuk menahan dan mengambil tindakan.
 3. Jika anda memerhatikan gangguan seksual, cukup berani untuk menawarkan untuk menjadi saksi
 4. Paling penting, jangan memandangkan  gangguan seksual sebagai “pekara biasa” atau sebagai perkara bergurauan. Bersuara dan memberitahu mereka untuk berhenti.
 5. Menyokong dasar-dasar  syarikat anda  dan undang-undang yang ingin menghalang gangguan seksual.

Mengapa sesetengah orang  mengganggu orang lain?
Kebanyakan orang yang mengganggu orang lain berbuat demikian secara sedar atau tidak sedar untuk menyatakan dominasi atau kuasa mereka.  Ada juda orang yang mengganggu orang lain di hadapan rakan-rakan mereka dalam usaha untuk mendapatkan kelulusan rakan sebaya.

Beberapa maklumat yang diambil dari “Apakah Gangguan Seksual?” Oleh Semua Persatuan Pergerakan Wanita (AWAM).

MITOS VS REALITI

crossMitos: Jika  seorang wanita/gadis berpakaian atau berkelakuan dengan cara yang seksi dia yang menjemput  gangguan seksual.
tickRealiti: Apabila seorang ahli perniagaan dirompak, kita tidak menyalahkan dia kerana berpakaian bergaya; kita menyalahkan perompak. Namun apabila seorang wanita diganggu secara seksual, kita menyalahkan dia berdasarkan penampilanya!Kajian telah mendapati bahawa mangsa gangguan seksual berbeza dalam segi penampilan fizikal, jenis pakaian, umur, dan tingkah laku.

crossMitos: Ia adalah perkara kecil dan ia adalah untuk keseronokan dan menggoda. Wanita juga menikmatinya walaupun mereka pura-pura tidak suka!
tickRealiti: Wanita yang diganggu memang tidak setuju dengan kenyataan ini! Gangguan seksual tidak merupakan tingkah laku menggoda. Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan gangguan tiada kaitan dengan permainan mata atau kepentingan ikhlas seks atau sosial di pihak pelaku. Gangguan seksual adalah mainan kuasa yang menggunakan seksualiti untuk merendahkan orang lain. Kajian menunjukkan bahawa mangsa sering meninggalkan kerja mereka untuk mengelakkan gangguan.

crossMitos: Hanya wanita muda yang mengalami gangguan seksual.
tickRealiti: Gangguan seksual berlaku kepada semua wanita pada suatu masa dalam hidup mereka,tanpa mengira usia, rupa fizikal, atau status perkahwinan. Gangguan seksual adalah mengenai penyalahgunaan kuasa, mereka yang merasa dan lebih berkuasa, mengganggu dan menakut-nakutkan orang-orang yang tidak mempunyai kuasa. Sebagai contoh, seorang pekerja yang sering mengganggu akan biasanya TIDAK mengganggu majikannya, tetapi tidak akan takut untuk mengganggu rakan sekerja, terutamanya jika dia tahu tiada tindakan akan diambil.

crossMitos: Jika anda mengabaikan gangguan, ia akan berhenti
tickRealiti: Ia tidak akan berlaku. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa  b kelakuan tidak akan berkesan; pelaku tersebut biasanya tidak akan berhenti sendiri. Mengabaikan tingkah laku itu mungkin dilihat sebagai persetujuan atau galakan.

crossMitos: Gangguan seksual jarang berlaku.
tickRealiti: Gangguan seksual adalah berleluasa. Ia menyentuh kehidupan 40-60% daripada wanita yang bekerja, dan jumlah yang sama berlaku pada pelajar perempuan di kolej-kolej dan universiti.

crossMitos: Kebanyakan wanita membuat dan melaporkan cerita-cerita palsu tentang gangguan seksual kerana marahkan majikan atau orang lain yang telah menimbulkan kemarahan mereka.
tickRealiti: Kajian menunjukkan bahawa kurang daripada satu peratus daripada aduan adalah palsu. Wanita jarang memfailkan aduan walaupun mereka adalah dibenarkan berbuat demikian.

Klik untuk risalah & posterbuku-buku yang berkaitan dengan gangguan seksual.
Klik untuk keratan akhbar WCC yang berkaitan dengan keganasan gangguan seksual.