Gangguan Seksual

ad-rabaGangguan seksual ialah sebarang tingkah laku bersifat seksual yang tidak diingini, merangkumi ganguan secara lisan, visual, psikologi atau fizikal. Wanita diganggu secara seksual di jalan, dalam pengangkutan awam dan terutamanya di tempat kerja. Oleh itu, banyak maklumat di laman web ini lebih ke arah  menangani gangguan seksual di tempat kerja.

Gangguan seksual mewujudkan satu serangan, mengugut, bekerja dan persekitaran hidup bersikap bermusuhan. Kedua-dua lelaki dan wanita adalah mangsa dan pelaku. Gangguan seksual boleh berlaku di antara ahli-ahli daripada jantina yang berlainan atau jantina yang sama. Ia boleh berlaku di antara orang-orang status yang berbeza atau orang status yang sama.

Peraturan asas adalah: Ia mungkin gangguan seksual jika mangsa merasa tidak selesa atau terancam. Ia tidak kira apa  yang dicadangkan oleh penggangu!

j0284978

JENIS GANGGUAN SEKSUAL

Bukan lisan
 • Gerak isyarat yang menghina dan ekspresi muka yang bersifat seksual
 • Menunjukkan bahan-bahan lucah
Fizikal
 • Sentuhan yang tidak sesuai, menepuk, mencium, meraba, mencubit
 • Berdiri terlalu dekat
 • Menggesel badanmen_leering_at_a_female_coworker_at_the_office_water_cooler_0515-1103-2403-5253_SMU
Lisan
 • Ucapan menyakitkan hati atau berbau lucah
 • Menatap dan menjerling secara tidak senonoh
 • Mengajak untuk mengadakan hubungan intim dan keluar bersama
 • Mengulangi ajakan untuk keluar dating
 • Mengugut seseorang apabila gangguan seksual ditolak

KESAN GANGUAN SEKSUAL TERHADAP MANGSA

Fizikal
 • Sexual-HarassmentHilang kepercayaan di dalam persekitaran kerja
 • Tekanan yang teruk
 • Hilang daya keyakinan dan kepercayaan diri
 • Sukar untuk memberi tumpuan
 • Malu dan rasa bersalah
 • Berfikir untuk membunuh diri
 Psikologi
 • Prestasi kerja menurun
 • Ketidakhadiran ke tempat kerja meningkat
 • Mengambil banyak cuti sakit
 • Tindakbalas daripada penganggu dan rakan sekerja
 • Dimalukan secara permerhatian dan umpatan rakan sekerja
 • Kehilangan kerjaya dan pendapatan

APA YANG BOLEH SAYA LAKUKAN?

Jika kamu diganggu secara gangguan seksual di tempat kerja anda, berikut adalah beberapa tindakan yang anda boleh ambil:

 1. Beritahu perlaku yang kelakuannya adalah tidak diinginkan dan anda mahu ia dihentikan. Mengatakan dengan tegas agar pelaku tahu bahawa anda serius! Pelaku boleh berhenti jika dia tahu kelakuannya adalah tidak dialu-alukan.
 2.  Jika ia masih berterusan, bercakap dengan seseorang dalam organisasi anda yang boleh membantu anda seperti Pegawai Sumber Manusia, Kaunselor Pekerja dan Wakil Kesatuan. Jika ia adalah Pengurus atau Penyelia anda yang mengganggu anda, bercakap dengan orang yang lebih tinggi seperti Wakil Pegawai Perjawatan dan Kesatuan anda.
 3. Rekod butiran bila, di mana, dan bagaimana kejadian berlaku. Jika orang yang sama juga mengganggu mana-mana rakan-rakan anda, meminta mereka untuk menyimpan rekod. Ini boleh membantu mewujudkan kes terhadap pesalah anda.
 4.  Jika  tiada tindakan diambil oleh majikan anda, maka anda perlu mendapatkan bantuan dari luar organisasi yang anda bekerja:
  1. Anda boleh membuat aduan kepada Jabatan Tenaga Kerja
  2. Anda boleh membuat laporan polis
  3. Anda juga boleh cuba untuk mendakwa pelaku
 (a) Aduan kepada Jabatan Tenaga Kerja di negeri andaMajikan-boleh-beri-cuti-am-bergaji-atau-cuti-am-di-beberapa-negeri

Kerajaan kini mencadangkan undang-undang untuk mewajibkan majikan untuk menyiasat aduan gangguan seksual. Walau bagaimanapun, sehingga kini undang-undang di tempat iaitu Jabatan Tenaga Kerja tidak boleh memaksa majikan untuk mengambil tindakan. Apabila anda membuat aduan kepada Jabatan Tenaga Kerja, Jabatan boleh memberi tekanan kepada majikan anda untuk melihat laporan anda dengan serius dan meminta siasatan dengan lebih dalaman.

 (b) Membuat laporan polis

Dari segi undang-undang tiada kesalahan yang jelas dalam gangguan seksual di Malaysia. Oleh itu, jika laporan polis dibuat, polis perlu merujuk  kepada undang-undang jenayah am (Kanun Keseksaan) untuk membuat keputusan kesalahan tertentu untuk mendakwa pelaku. Kes itu kemudian akan diperlakukan seperti mana-mana kes kesalahan seksual yang lain.

Sekali lagi, membuat laporan polis juga boleh menjadi alat yang berkesan. Selain daripada  siasatan polis dan tindakan di mahkamah, ia boleh menghantar mesej yang jelas kepada pelaku bahawa dia tidak akan terlepas kerana pihak polis membuat siasatan tentang perkara tersebut.

(c) Menyaman pengganggu

Ia boleh dibuat untuk memfailkan tindakan sivil terhadap pelaku di bawah keadaan tertentu. Jika anda ingin mengambil langkah ini, anda harus berunding dengan peguam untuk mendapatkan pendapat ke atas fakta-fakta yang tertentu kes anda. Walau bagaimanapun, pergi ke mahkamah biasanya suatu  proses yang mahal dan memakan masa.

shutterstock_10584919

Membuktikan kes gangguan seksual boleh menjadi sukar kerana gangguan biasanya dilakukan secara tertutup, kemungkinan kekurangan saksi. Tambahan pula, tiada undang-undang yang khusus mengenai gangguan seksual boleh menyukarkan untuk mewujudkan kes. Tetapi ada rakan sekerja anda, dan juga kumpulan-kumpulan lain, seperti Kesatuan Sekerja, yang boleh menyokong anda.

Dengan bercakap, anda boleh membantu bukan sahaja diri sendiri, tetapi mangsa-mangsa lain pengganggu yang sama dengan mengukuhkan kes terhadap pesalah itu.Anda juga boleh membantu menghalang pelaku mengulangi kesalahan itu pada masa akan datang.

Jadi jangan berputus asa!

Maklumat diambil dari risalah mengenai “Apakah Gangguan Seksual?” Oleh Persatuan Pergerakan Wanita (AWAM) dan dari risalah WCC mengenai “Gangguan Seksual: Jangan ambil ringan!”

GANGGUAN SEKSUAL DI MALAYSIA

Pada masa ini, gangguan seksual dilindungi di bawah Akta Pekerjaan bahagian XVA 1955. Malangnya, ia mempunyai banyak kekurangan dan batasan. Sejak tahun 2000, WCC telah bersama-sama dengan Joint Action Group (JAG) untuk berkempen untuk mengujudkan undang-undang gangguan seksual di Malaysia.

Pada masa ini, di bawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan memperuntukkan bahawa:

“Sesiapa yang berniat untuk menjatuhkan maruah mana-mana wanita, menggunakan perkataan lucah, membuat sebarang bunyi atau isyarat atau mempamerkan apa-apa objek, yang berhasrat perkataan atau bunyi itu didengar, atau isyarat atau objek itu hendaklah dilihat oleh wanita itu, hendaklah dihukum penjara tidak melebihi 5 tahun atau denda, atau dengan kedua-duanya “.

Kanun Keseksaan semasa, seksyen 509 adalah lebih banyak berkenaan dengan aspek fizikal gangguan seksual; tidak semua pelaku gangguan seksual boleh berjaya dibawa ke muka pengadilan.

Kementerian Sumber Manusia telah melancarkan Kod Amalan Pencegahan dan Pembasmian Gangguan Seksual di Tempat Kerja pada tahun 1999. Walau bagaimanapun, kod ini bukanlah undang-undang dan menerima pakai Kod ialah sukarela bagi majikan. Oleh kerana Kod ini  memberipanduan untuk siasatan dalaman di tempat kerja sahaja, ianya tidak merupakan langkah yang berkesan terhadap masalah.

Sila merujuk kepada  halaman Pembaharuan undang-undang kami untuk maklumat lanjut mengenai memorandum dan usaha-usaha advokasi lain untuk kempen ini termasuk Rang Undang-Undang Gangguan Seksual dicadangkan JAG ini.

Bersambung…

Klik untuk risalah & posterbuku-buku yang berkaitan dengan gangguan seksual.
Klik untuk keratan akhbar WCC yang berkaitan dengan keganasan gangguan seksual.