Keganasan Rumah Tangga

family1Meninggal suami yang mendera

Keselamatan mangsa dan anak-anaknya adalah paling penting. Disenaraikan di bawah adalah langkah-langkah untuk membantu menjaga keselamatan. Adalah penting untuk mendapatkan bantuan dengan pelan keselamatan mangsa.

Jika mangsa berada dalam hubungan yang ganas, berfikir tentang … 

 • Mempunyai nombor telefon penting berdekatan untuk mangsa dan anak-anak mangsa. Nombor yang perlu ada adalah nombor telefon polis, saudara mara, rakan-rakan, dan organisasi wanita tempatan.
 • Rakan-rakan atau jiran-jiran mangsa boleh memberitahu tentang keganasan yang berlaku. Minta mereka untuk memanggil polis jika mereka mendengar suara yang menengking atau ganas.
 • Bagaimana untuk keluar dari rumah mangsa dengan selamat. Amalkan cara untuk keluar dari rumah dengan cara yang selamat.
 • Walaupun mangsa tidak merancang untuk meninggalkan rumah , fikirkan di mana mangsa boleh pergi. Meletakkan kesemua barang mangsa gunakan setiap hari di dalam sebuah beg (lihat senarai semak di bawah). Menyembunyikannya ia di kawasan yang mudah bagi mangsa untuk mendapatkannya.
 • Sering merancang lebih keselamatan mangsa.

Jika mangsa menimbang untuk meninggalkan pendera, berfikir tentang …DSC_3397 (568x600)

 1. Dua tempat yang mangsa boleh pergi jika mangsa meninggalkan rumahnya.
 2. Orang-orang yang boleh membantu mangsa jika mangsa keluar dari rumah. Fikirkan tentang orang-orang yang akan menjaga beg untuk mangsa. Fikirkan tentang orang-orang yang mungkin boleh memberi pinjaman wang kepada mangsa.
 3. Membuka akaun bank atau mendapatkan kad kredit atas nama mangsa.
 4. Bagaimana mangsa boleh mengambil anak-anak mangsa dengan selamat. Ada kalanya mengambil anak-anak mangsa akan meletakkan mangsa dalam keadaan bahaya. Mangsa perlu untuk melindungi diri mangsa sebelum melindungi anak-anak mangsa.
 5. Meletakkan bersama-sama beg yang mengandungi barangan yang digunakan mangsa setiap hari. Menyembunyikannya di mana ia mudah untuk mendapatkannya.

Sekiranya timbul keadaan di mana mangsa dan anak-anak mangsa berasa terancam dan perlu meninggalkan rumah bahaya, di sini adalah beberapa tips untuk diingat. Simpan satu beg barangan keperluan di tempat yang selamat dan tersembunyi di mana pendera tidak dapat mencari. Barang tersebut ialah:

 • Kad pengenalan, sijil kelahiran, lesen memandu, sijil perkahwinan, sijil sekolah
 • Wang tunai, barang kemas, buku bank, kad ATM, kad kredit, pasport, polisi insurans
 • Pakaian dan kasut
 • Telefon bimbit, telefon dan buku alamat
 • Kunci – rumah, kereta, pejabat

Rancang keselamatan. Mempunyai rancangan sekiranya mangsa perlu meninggalkan rumah secara tiba-tiba. Apabila terdapat kes dimana pintu rumah dikunci, pastikan mangsa mempunyai kunci rumah untuk meninggalkan rumah. Simpan nombor telefon penting dengan mangsa pada setiap masa. Termasuk saudara-mara, rakan-rakan, polis dan hospital. Pertimbangkan masa terbaik untuk tinggalkan rumah.

Nota: Rancang untuk mengambil anak-anak mangsa bersama, mangsa perlu membuat keputusan untuk meninggalkan rumah terutamanya jika anak-anak masih kecil. Jika mangsa meninggalkan tanpa anak-anak, mangsa mungkin tidak mempunyai cara mudah kepada mangsa kelak. Kadang-kadang suami mungkin memaksa mangsa untuk kembali dengan menggunakan anak-anak sebagai alasan.

Jika mangsa telah meninggalkan pendera mangsa, berfikir tentang …

 • Membuat laporan polis terhadap keganasan pendera
 • Mendapatkan IPO daripada mahkamah. Simpan salinan dengan mangsa sepanjang masa.
 • Menukar kunci rumah.
 • Memberitahu rakan-rakan dan jiran-jiran yang pendera mangsa tidak lagi tinggal bersama mangsa.
 • Memberitahu orang-orang yang menjaga anak-anak mangsa nama-nama orang yang dibenarkan untuk menjemput mereka. Jika mangsa mempunyai IPO melindungi kanak-kanak mangsa, berikan guru-guru dan pengasuh anak-anak satu salinan.
 • Memberitahu seseorang di tempat kerja sekiranya sebarang kejadian yang berlaku. Tanya orang itu untuk menyimpan nombor telefon mangsa. Memikirkan dan mengamalkan pelan keselamatan untuk tempat kerja mangsa. Menggunakan pelbagai laluan untuk pulang ke rumah jika boleh.
 • Tidak menggunakan kedai-kedai yang sama atau perniagaan yang mangsa lakukan apabila mangsa berada dengan pendera.
 • Seseorang yang mangsa boleh memanggil jika mangsa rasa ke tertekan.
 • Sering merancang lebih keselamatan mangsa

faq-iconKeganasan Rumah Tangga (FAQ)

Adakah suami saya akan dimasukkan ke dalam penjara jika saya buat laporan polis?
Apabila mangsa membuat laporan polis, Pegawai Penyiasatan polis akan memanggil suami anda untuk siasatan. Setelah selesai penyiasatan itu, Timbalan Pendakwa Raya akan membuat keputusan sama ada untuk mendakwa suami anda berdasarkan keganasan dan bukti yang dikumpul oleh beliau. Hanya jika pasangan mangsa didapati bersalah oleh mahkamah, mungkin akan penjara.

Bagaimana jika polis enggan mengambil laporan saya?
Tiada pegawai polis boleh menolak mana-mana orang awam daripada membuat laporan di mana-mana balai polis. Jika ia berlaku kepada anda, anda boleh membuat aduan kepada Ketua Balai Polis di balai polis itu.

Bolehkah saya menelefon polis jika saya dikurung oleh pasangan saya?
Ya, anda boleh. Anda boleh menghubungi 999 dan mereka akan mengarahkan panggilan anda ke balai polis yang terdekat di mana mangsa tinggal. Mangsa perlu memberitahu polis alamat rumah anda dan mereka akan menghantar pegawai polis ke rumah dengan segera. Jika pasangan anda ada apabila polis tiba, anda mesti memberitahu polis bahawa anda memerlukan bantuan. Kemungkinan anda akan ikut pegawai polis ke balai polis dan anda boleh secara rasmi membuat laporan polis terhadap pasangan anda yang mengunci anda di dalam rumah.

Jika saya meninggalkan rumah saya, adakah saya mempunyai hak untuk mengambil anak-anak saya?
Kedua-dua ibu dan bapa mempunyai penjagaan yang sama terhadap penjagaan anak-anak. Anda mempunyai hak untuk membawa mereka bersama-sama dengan anda apabila anda meninggalkan rumah. Ini penting jika anda bimbang bahawa pasangan anda mungkin bertindak ganas terhadap anak-anak anda atau mereka masih kecil dan tidak dapat dijaga oleh pasangan anda.

Bagaimana untuk mendapatkan kembali barang-barang saya selepas saya meninggalkan rumah?
Selepas membuat laporan polis, anda boleh memberitahu Polis Pegawai Siasatan yang anda perlu untuk mengambil barang-barang anda. Mereka akan mengarahkan pegawai polis untuk menemani anda ke rumah untuk mengambil barang-barang anda. Anda juga boleh membawa dengan seorang pegawai JKM juga.

Bagaimana jika suami saya cederakan saya atau mengancam saya selepas saya mendapat Perintah Perlindungan Sementara?
Anda perlu membuat laporan polis dan menghubungi Pegawai Penyiasatan anda serta-merta. Jika Perintah Perlindungan Sementara (IPO) dilampirkan dengan kuasa menangkap, Pegawai Siasatan boleh mengambil tindakan serta-merta dengan menangkap pasangan anda. Dalam proses memohon IPO, adalah dinasihatkan untuk memasukkan kuasa menangkap ke dalam IPO. Anda boleh memaklumkan kepada Pegawai JKM anda mengenai hal ini .

Sebagai Muslim, jika saya telah dipukul oleh suami saya, bagaimana saya boleh meninggalkan rumah saya tanpa dituduh sebagai nusyuz?
Anda boleh pergi ke Pejabat Agama untuk membuat aduan tentang keganasan. Anda perlu memberitahu Ustad bahawa anda telah meninggalkan rumah dan mencari tempat yang lebih selamat. Adalah lebih baik jika anda membuat laporan polis mengenai kejadian penderaan.

Bolehkah saya membuat laporan polis terhadap keganasan suami saya dan memaklumkan pihak polis tidak mengambil apa-apa tindakan?
Ya, anda boleh. Laporan itu boleh dibuat untuk keselamatan dan juga disimpan sebagai rekod keganasan terhadap anda.

Di mana saya boleh pergi jika keganasan yang berlaku pada waktu malam dan saya tiada siapa untuk meminta bantuan ?
Anda boleh pergi ke hospital kerajaan yang berhampiran di Jabatan Kecemasan dan Trauma. Beritahu jururawat yang bertugas tentang keadaan kecemasan dan keselamatan yang anda perlukan tempat tinggal untuk semalam. Jururawat akan mengatur untuk anda dan anda boleh menghubungi WCC atau mana-mana NGO lain untuk membantu keesokan pagi.

Jika teman lelaki saya memukul saya, boleh saya membuat laporan polis?
Ya, anda boleh buat laporan polis untuk serangan. Walau bagaimanapun Akta Keganasan Rumah Tangga tidak meliputi hubungan ini.

Mitos VS Realiti

cross-e1380012095210Mitos: Perkahwinan yang tidak berasaskan cinta sering mengakibatkan pertengkaran dan berakhir dengan memukul  isteri.
tick-e1380012059928Realiti: Perkahwinan cinta tidak menjamin kebebasan daripada penderaan. Isteri dipukul di dalam perkahwinan cinta dan juga dalam perkahwinan yang diatur.

cross-e1380012095210Mitos: Alkohol dan dadah punca berlakunya keganasan.
tick-e1380012059928Realiti: Bahan-bahan ini dipersalahkan kerana tingkah laku yang tidak baik ini. Mabuk hanya alasan untuk kelakuan ganas, bukan penyebabnya. Banyak hubungan ganas melibatkan isu alkohol dan penyalahgunaan dadah. Keganasan dan penyalahgunaan dadah, adalah dua isu yang berasingan. Kajian menunjukkan walaupun pendera berhenti mengambil alcohol atau penyalahgunaan bahan, keganasan tetap berterusan. Mangsa hanya mendapati sesuatu atau orang lain yang harus dipersalahkan kerana kelakuannya.

cross-e1380012095210Mitos: Hanya lelaki miskin dan tidak berpendidikan yang memukul isteri mereka.
tick-e1380012059928Realiti: Lelaki dari semua jenis latar belakang sosial boleh mendera isteri-isteri mereka. Keganasan rumah tangga menjadi masalah terutamanya golongan miskin, manakala wanita dari golongan menengah dan kelas atas sering menyembunyikan keganasan kerana ada sumber lain. Wanita yang didera dari golongan berpendapat rendah, mereka kurang sumber dari segi kewangan oleh itu mereka mendapatkan kemudahan dari institusi awam seperti polis dan hospital, untuk bantuan.

cross-e1380012095210Mitos: Hanya orang-orang yang gagal dalam kerjaya dalam hidup mereka memukul isteri-isteri mereka.
tick-e1380012059928Realiti: Lelaki yang mempunyai kerjaya yang berjaya juga memukul isteri-isteri mereka. Isterinya lebih susah untuk mendedahkan perlaku suami mereka yang berprofil tinggi, kerana ini boleh mengancam kedudukan sosial, perniagaan atau pekerjaan suamiya, dan salah satunya adalah kerana sumber pendapatan.

cross-e1380012095210Mitos: Wanita yang didera kerana melakukan sesuatu yang menyebabkan berlakunya keganasan
tick-e1380012059928Realiti: Tidak ada satu pun yang patut bertanggungjawab terhadap tingkahlaku ganas pendera. Walaupun pendera tidak menerima bahawa setiap tingkahlaku tersebut adalah tanggungjawabnya dan memberi alasan tersebut agar pendera tidak bertanggungjawab atas kelakuannya. Wanita sedaya upaya untuk mengambil hati pendera. Pendera yang memutuskan untuk melakukan tingkahlaku yang ganas tersebut.

cross-e1380012095210Mitos: Wanita boleh meninggalkan rumah.
tick-e1380012059928Realiti: Wanita sering tinggal dalam hubungan yang ganas kerana mereka merasa bersalah untuk meninggalkannya, kerana perasaan takut, dan kadang-kala demi anak-anak mereka. Pergantungan kewangan  sering menjadi faktor utama dalam keputusan mereka untuk tinggal bersama.

cross-e1380012095210Mitos: Hubungan yang ganas tidak akan berubah menjadi lebih baik.
tick-e1380012059928Realiti: Kunci untuk menukar hubungan ganas adalah kesanggupan menerima dan tanggungjawab terhadap tindakan yang telah dilakukan terhadap mangsa. Jika pendera itu mengakui kepada ketidaksesuaian tindakannya, mahu berubah, dan bertujuan kaunseling, maka mangsa mempunyai peluang untuk berubah. Jika batterer tidak akan menerima tanggungjawab ini dan enggan berubah, peluang besar wanita untuk hidup bukan ganas adalah untuk meninggalkan hubungan itu. Apabila seorang wanita yang sanggup untuk menetapkan sempadan yang sesuai untuk dirinya, percaya dalam nilai-nilai mangsa dan bernilai sebagai manusia, dan membangun dan menggunakan sumber-sumber dan sistem sokongan kepada mangsa, mangsa akan mengambil satu langkah besar ke arah mencari keamanan dalam hidupnya.

Klik untuk risalah & posterbuku-buku yang berkaitan dengan keganasan rumah tangga.
Klik untuk keratan akhbar WCC yang berkaitan dengan rogol keganasan rumah tangga.